Nieuws april 2017

Zeilmetafoor

zeilen koers uitzetten gebruik maken van de wind en de stroming pava consult sandy pauwAls zeilliefhebber gebruik ik in mijn werk soms zeilmetaforen: tijdig de juiste koers uitzetten, niet recht tegen de wind in, maar optimaal gebruik maken van wind, stromingen, eigenschappen van het schip en van de bemanning. En het moreel aan boord hoog houden. Op een schip en in een organisatie zijn dit zaken waar je niet omheen kunt. zwaar weer op koers blijven management verandering transitie oplossing doelgericht effectief efficient

Het project voor maatschappelijke activering waarin ik adviseer is een mooi voorbeeld. De transities bieden goede mogelijkheden om in samenwerking met gemeenten nieuw aanbod in zorg en welzijn te ontwikkelen. Strijden tegen de actualiteit is daarbij weinig dienstbaar. De nieuwe mogelijkheden optimaal benutten echter wel. Dit biedt uitstekende kansen voor zorgondernemers.

Onderwijs

De afgelopen maanden heb ik enkele onderwijsmodules verzorgd en diverse trainingen georganiseerd. Mooi om met studenten of cursisten aan competentieverwerving en deskundigheidsbevordering te werken. Het is een plezier om te zien hoe bij mensen het kwartje valt, hoe zij in dialoog en discussie nieuwe inzichten opdoen en hoe zij tijdens praktijkoefeningen en rollenspelen met nieuw gedrag experimenteren en hun vaardigheid vergroten. Bij een in-company training was ik in gesprek met een student, die me vertelde dat hij door de training de manier had gevonden om met een moeilijke situatie te dealen en daarbij zelf sterk overeind te blijven. Daarvoor doen we het dus.

Natuurlijk werk ik zelf ook aan mijn deskundigheid. In april heb ik de NVTZ-scholingsdag voor voorzitters van Raden van Toezicht bezocht. Daarbij gingen we in dialoog over ‘goed toezicht’, over leer- en leiderschapsstijlen en de gevolgen daarvan voor de communicatiestijl. Eén van de tools die werden gebruikt was de groepsdialoog-tool van primoforum. Mooie methode om ideeën uit de zaal op te halen en effectief in de dialoog te brengen.

‘tHuis Lioba

thuis lioba respijtzorg hospice terminale terminaal raad van toezicht sandy pauw governance‘tHuis Lioba is de nieuwe vestiging van Hospice Alkmaar, waar ik met veel plezier vice-voorzitter ben van de Raad van Toezicht. ‘thuis Lioba opent binnenkort tweemaal de deuren voor belangstellenden. Zaterdag 13 mei en 17 juni van 10.00-12.00 uur zijn er open dagen in ‘tHuis Lioba voor palliatieve (respijt)zorg. Kijk voor meer informatie op http://www.thuis-lioba.nl/ .binnenhof klooster lioba thuis hospice alkmaar egmond toezicht